Wat te doen aan vermoeidheid

Vermoeidheid bij chronische aandoeningen kan ernstig en invaliderend zijn. Mensen met deze aandoeningen kunnen echter geconfronteerd worden met onbegrip of ongeloof over de intensiteit en de invloed van vermoeidheid op hun dagelijks leven. Door onbegrip of stigmatisering kunnen mensen met chronische vermoeidheid zich terugtrekken uit sociale activiteiten. Ze kunnen zich geïsoleerd voelen omdat anderen hun ervaring niet volledig erkennen. Het doorbreken van de stigmatisering van vermoeidheid bij chronische patiënten vereist bewustwording en educatie in de samenleving, zodat mensen een beter begrip ontwikkelen van de complexiteit en impact van deze aandoeningen. Het erkennen van vermoeidheid als een serieus symptoom en het bieden van empathie en ondersteuning zijn cruciaal voor het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met chronische aandoeningen.

Vermoeidheid is een veel voorkomend symptoom van PBC, PSC en AIH. Maar de aanhoudende vermoeidheid hoeft jouw leven niet noodzakelijk te beheersen. Je kan ermee leren omgaan zodat je meer energie hebt en je je in het algemeen beter voelt. Vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen. De kans op vermoeidheid is daarom groter wanneer er andere aandoeningen aanwezig zijn, zoals:

  • Bloedarmoede
  • Lage bloeddruk
  • Laag aantal rode bloedcellen (anemie)
  • Slaapapneu
  • Diabetes
  • Hartfalen
  • Insomnia (slapeloosheid)
  • Medicijnen, waaronder antidepressiva en pijnstillers

De vermoeidheid is echter niet afhankelijk van het stadium van de ziekte en is ook niet gerelateerd aan de lever bloedwaarden. Sommige patiënten ondervinden nauwelijks enige vermoeidheid, voor anderen is er sprake van overweldigende uitputting dat hun dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloedt.

 

Wat zijn de symptomen van vermoeidheid bij AILD* patiënten?

* (AILD=AutoImmuun Liver Disease=Auto-immuun lever ziekte)

Vermoeidheid verschilt van persoon tot persoon en is afhankelijk van vele factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand, keuzes in levensstijl en de omgeving. Een gebrek aan slaap of slechte voeding kan bijdragen tot verhoogde lichamelijke stressniveaus met vermoeidheid als gevolg. Patiënten omschrijven vermoeidheid veelal als een voortdurende metgezel. Reeds bij het opstaan uit het bed voelt het aan alsof er een zware loden mantel over hun schouders ligt. Doorheen de dag neemt de vermoeidheid toe. Een korte rustpauze biedt vaak wat verlichting. In de latere uren van de dag ondervindt men doorgaans meer moeite bij het beklimmen van trappen. De vermoeidheid verdwijnt helaas nooit helemaal.

 

Wat veroorzaakt vermoeidheid in het algemeen?

De vermoeidheid kan psychisch, lichamelijk of beide zijn. Vermoeidheid is een natuurlijke reactie op stress, maar kan ook worden veroorzaakt door ziekte of slaapgebrek. Lichamelijke inspanning en ziekten zijn veel voorkomende oorzaken van vermoeidheid. Als je moe bent, probeert je lichaam te herstellen van de druk op de spieren of interne organen die ontstaat als gevolg van lichamelijke inspanning.

Lichamelijke vermoeidheid kan ook het gevolg zijn van bepaalde medicijnen die het zenuwstelsel beïnvloeden (zoals antidepressiva). In dit geval kan je beter geen medicijnen nemen op tijdstippen dat je je vermoeid voelt. Praat met jouw arts over eventuele veranderingen in jouw voorgeschreven behandelingsschema die vermoeidheid kunnen veroorzaken voordat je met nieuwe medicijnen begint of de dosering verandert.

 

Oorzaak van vermoeidheid bij AILD patiënten.

Bij patiënten met een auto-immuun ziekte van de lever is de impact van vermoeidheid zodanig dat velen niet meer normaal kunnen functioneren in hun dagelijkse activiteiten.

De behandeling van vermoeidheid in verband met chronische leverziekten is complex en nog steeds een uitdaging. Hoewel vermoeidheid bij vele chronische ziekten optreedt, komt het bijzonder vaak voor bij ziekten met een ontstekingscomponent.

Twee vormen van vermoeidheid.

Vermoeidheid kan zowel perifere (d.w.z. neuromusculaire) als centrale (d.w.z. als gevolg van veranderingen in de hersenen) oorzaken hebben.

Perifere vermoeidheid

Bij gebrek aan energiebronnen of door opstapeling van afvalstoffen geraken spieren uitgeput.
De noodzakelijke energie (ATP: Adenosinetrifosfaat) voor de spieren wordt in eerste instantie tijdens inspanningen onttrokken uit glycogeen dat afgebroken wordt tot glucose en vervolgens omgevormd wordt tot ATP. Tijdens dit proces wordt er ook in de lever het daar opgeslagen glycogeen omgezet naar glucose en via het bloed aangeleverd in de spieren. Ook vetten kunnen uiteindelijk omgevormd worden tot ATP. Ook hierin heeft de lever een aandeel, namelijk het glycerol dat vrijkomt door oxidatie van vetten (vetverbranding) omzetten naar glucose.
Via het lymfevaatstelsel worden afvalstoffen uit de spieren in de bloedstroom gebracht en worden ze in de lever afgebroken zodat ze wateroplosbaar zijn en via de nieren ons lichaam kunnen verlaten.
Bij een langdurige activiteit zal door een verminderde werking van de lever de energiebevoorrading niet volstaan en wordt mogelijks ook de verwerking van de afvalstoffen gecompromitteerd (spierverzuring) en treedt vermoeidheid op.

Vermoeidheid van het centrale zenuwstelsel (CZS)

Vermoeidheid door het centraal zenuwstelsel verwijst naar een vorm van vermoeidheid die wordt veroorzaakt door problemen of disfunctie in het centrale zenuwstelsel (CZS). Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg en speelt een cruciale rol in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder het beheersen van energieniveaus en vermoeidheid. Een zieke lever veroorzaakt een wijziging in het functioneren van de hersenen (gewijzigde neurotransmissie). Er zijn een aantal theorieën rond dit fenomeen waarop we in deze tekst niet dieper ingaan gezien de complexiteit. Deze wijzigingen in de hersensignalen leiden tot gedragswijzigingen in het lichaam (lichaamsfuncties), in dit geval de vermoeidheid die de patiënt ondervindt.

Is er een behandeling?

Wat betreft onderzoek naar vermoeidheid zijn er inderdaad voortdurende onderzoeken en studies om de oorzaken en behandelingen van vermoeidheid beter te begrijpen. Deze studies kunnen variëren van klinische proeven van nieuwe medicijnen of interventies tot onderzoek naar de biologische, psychologische en sociale aspecten van vermoeidheid bij verschillende aandoeningen. Dit onderzoek is gericht op het identificeren van doeltreffende strategieën om vermoeidheid te verminderen en de kwaliteit van leven van mensen met chronische aandoeningen te verbeteren.

De TRACE-strategie

is een aanpak die wordt gebruikt om mensen te helpen bij het omgaan met vermoeidheid en energiebeheer. TRACE is een acroniem dat staat voor:

Tr: Treat the treatable

A: Ameliorate the amelioratable

C: Cope 

E: Enjoy (alternatief: Empathise and Exercise )

Klik op onderstaande titels voor meer uitleg over de stappen.

Tr: Treat the treatable - Behandel wat behandeld kan worden

Behandel wat behandeld kan worden. Patiënten hebben vaak één, soms meer bijkomende aandoeningen, wel of niet gerelateerd aan hun ziekte. Deze ziekten geven vaak ook aanleiding tot vermoeidheid en zijn wel behandelbaar. Veel voorkomend zijn schildklier problemen of slapeloosheid door bijkomende auto-immuun ziekten.

A: Ameliorate the amelioratable - Verbeter wat je kan verbeteren

Verbeter wat je kan verbeteren. De problemen die de vermoeidheid versterken en waar je iets tegen kan ondernemen verdienen de volle aandacht.

Deze problemen omvatten slaapstoornissen, autonome disfunctie en in mindere mate depressie.

Slaapstoornissen: Dat slaapstoornissen de vermoeidheid verergeren ligt voor de hand. We onderzoeken daarom of er sprake is van significante slaapverstoring en zoeken vervolgens naar manieren om deze te verminderen.

  • Nachtelijke jeuk wordt duidelijk in verband gebracht met slaapstoornissen. Voor jeuk zijn er verschillende behandelingen beschikbaar.
  • Het aanpassen van je avondroutine en levensstijl kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust. Het aanpassen van je avondroutine en levensstijl op onderstaande manieren kan bijdragen aan een goede nachtrust. Het kan echter even duren voordat je gewend bent aan deze veranderingen, dus wees geduldig en blijf ze consequent toepassen voor de beste resultaten. Hier zijn enkele tips om je avond voor te bereiden op een rustgevende nacht:
    • Vaste slaaptijden: Probeer een regelmatig slaapschema aan te houden door elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit helpt je lichaam een consistent circadiaans ritme te ontwikkelen.
    • Creëer een ontspannen bedtijdroutine: Neem de tijd om te ontspannen voordat je gaat slapen. Dit kan onder meer inhouden dat je een boek leest, mediteert, een warm bad neemt of naar rustige muziek luistert.
    • Beperk blootstelling aan schermen: Het blauwe licht van smartphones, tablets en computers kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine verstoren. Probeer minstens een uur voor het slapengaan schermtijd te vermijden.
    • Vermijd zware maaltijden en cafeïne: Eet geen zware maaltijden kort voor het slapengaan, en vermijd cafeïne houdende dranken zoals koffie en frisdrank in de uren voor het slapengaan, omdat deze je wakker kunnen houden.
    • Matig alcoholgebruik: Hoewel alcohol je in eerste instantie slaperig kan maken, kan het de kwaliteit van je slaap verminderen. Probeer alcoholconsumptie 's avonds te beperken. (Voor leverpatiënten is alcoholgebruik altijd te vermijden)
    • Creëer een comfortabele slaapomgeving: Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, stil en koel is. Investeer in een comfortabel matras en kussens, en houd de kamer goed geventileerd.
    • Beoefen regelmatig lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een goede nachtrust, maar probeer intensieve lichaamsbeweging binnen enkele uren voor het slapengaan te vermijden.
    • Beheer stress: Stress en zorgen kunnen een goede nachtrust verstoren. Probeer eventueel ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga om stress te verminderen.
    • Beperk dutjes overdag: Als je overdag een dutje moet doen, houd het dan kort (20-30 minuten) en vermijd lange dutjes, vooral in de namiddag.
    • Beperk vloeistoffen voor het slapen gaan: Verminder de inname van vloeistoffen en voorkom het drinken van grote hoeveelheden water kort voor het slapengaan om nachtelijke badkamertrips te minimaliseren.
  • Ligt de oorzaak bij onderbrekingen in de nachtrust? 's Nachts wakker worden is vaak een gevolg van slaapapneu. Dit is een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint tijdens de slaap. Dit gebeurt meestal als gevolg van een tijdelijke blokkade van de luchtweg. Deze onderbrekingen kunnen leiden tot een verminderde zuurstofvoorziening van het lichaam, wat op zijn beurt kan leiden tot slaapverstoring en een scala aan gezondheidsproblemen. Snurken kan duiden op slaapapneu.
  • Vroeg wakker worden is een klassiek kenmerk van depressie, hoewel dit fenomeen ongebruikelijk lijkt bij PBC, kan het zich wel eens manifesteren gedurende de eerste maanden na de diagnose.
  • De meest voorkomende slaapstoornis bij PBC is slaperigheid overdag en is vaak zeer prominent aanwezig. De impact ervan hangt af van de levensstijl en verplichtingen van de persoon. Voor gepensioneerden is het misschien gewoon vervelend. Voor mensen die een strak en inflexibele tijdschema’s hebben kan dit zeer veel impact hebben. Sommigen (leraren zijn hiervan het klassieke voorbeeld) maken zich zorgen dat ze overmand worden door slaperigheid wat een net zo groot probleem vormt als de slaap zelf.

De beste aanpak is om alle aspecten van de slaap te onderzoeken in de slaapkliniek, om zo te proberen de slaap terug te dringen tot in de nacht.

Heel af en toe worden stimulerende medicijnen zoals modafinil voorgeschreven. Ontwikkeld als slaaponderdrukkers, hebben ze een slechte naam gekregen door hun misbruik als ‘cognitieve versterkers’, en zelfs als studiehulpmiddelen om studenten wakker te houden tijdens examens. Ze zijn geen behandeling voor vermoeidheid bij leverpatiënten. Deze aanpak kan eventueel voor een korte termijn en zeer doelgericht. Stel een patiënte is doodsbang om in slaap te vallen tijdens de bruiloft van haar dochter. Een kleine voorraad modafinil is vaak voldoende om zowel de dreiging als ook de angst weg te nemen. De patiënt heeft vaak al baat bij het idee dat het medicijn in de handtas zit.

Autonome disfunctie: verwijst naar een stoornis van het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het reguleren van automatische lichaamsfuncties, zoals hartslag, ademhaling, spijsvertering en temperatuurregulatie.

Sommige patiënten ervaren autonome disfunctie, wat betekent dat het autonome zenuwstelsel niet goed functioneert. Dit kan zich uiten in verschillende symptomen en problemen, zoals:

  • Vermoeidheid: Autonome disfunctie kan leiden tot ernstige vermoeidheid en energietekort, wat een veelvoorkomend symptoom is.
  • Duizeligheid en flauwvallen: Problemen met de regulering van de bloeddruk en hartslag kunnen leiden tot duizeligheid en flauwvallen bij sommige AILD-patiënten.
  • Gastro-intestinale symptomen: Autonome disfunctie kan de spijsvertering beïnvloeden en leiden tot symptomen zoals misselijkheid, braken, en maag-darmklachten.
  • Warmteregulatie: Sommige patiënten kunnen problemen hebben met het handhaven van een stabiele lichaamstemperatuur, wat kan leiden tot hitte-intolerantie.

Als je vermoedt dat je autonome disfunctie ervaart, is het belangrijk om dit met je arts te bespreken. De arts kan verdere evaluatie en behandeling aanbevelen om de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Depressie: Het laatste probleem dat impact kan hebben op vermoeidheid is het uitdagende probleem van depressie. Vaak wordt de rol van depressie bij vermoeidheid overdreven benadrukt, waarbij ervaring leert dat echte depressies niet zo vaak voorkomen. Het is duidelijk dat een eventuele depressie onder controle moet worden gehouden door middel van gesprekstherapie en indien nodig antidepressiva. Patiënten ondervinden hun fysische beperking vergezeld met zorgen over de toekomst. Dit is één van de redenen waarom zelfmanagement zo belangrijk is. Zelf controle nemen is een natuurlijke manier om deze gevoelens om te keren. Bovenop professionele ondersteuning spelen patiëntenverenigingen en lotgenotencontact een belangrijke rol om mensen met soortgelijke problemen bij elkaar te brengen en wederzijdse ondersteuning te bieden.

C: Cope - omgaan met

Het omgaan met een chronische ziekte kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende strategieën die je kunt toepassen om het hoofd te bieden aan de fysieke en emotionele impact van de ziekte. Hier zijn enkele tips om je te helpen omgaan (coping) met je ziekte:

  • Zoek professionele medische zorg: Zorg ervoor dat je een gekwalificeerde zorgverlener hebt die je kan helpen bij het beheren van je ziekte. Volg hun advies op en werk samen aan een behandelingsplan.
  • Leer over je ziekte: Kennis is kracht. Probeer te begrijpen wat je ziekte inhoudt, de symptomen, behandelingsmogelijkheden en wat je kunt verwachten. Dit kan je angst en onzekerheid verminderen.
  • Communiceer: Praat openlijk met je zorgverlener, familie en vrienden over je ziekte en hoe het je leven beïnvloedt. Goede communicatie kan helpen bij het verkrijgen van de steun die je nodig hebt.
  • Bouw een ondersteunend netwerk: Zoek steun bij vrienden, familieleden of een patiëntenvereniging. Praten met anderen die je situatie begrijpen, kan zeer geruststellend zijn.
  • Leer stressmanagementtechnieken: Het omgaan met een chronische ziekte kan stressvol zijn. Leer technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of progressieve spierontspanning om stress te verminderen.
  • Stel realistische doelen: Accepteer dat je leven misschien anders is dan je had verwacht, maar stel realistische doelen voor jezelf en vier kleine overwinningen.
  • Houd een dagboek bij: Schrijf je gedachten en gevoelens op in een dagboek. Dit kan helpen bij het verwerken van emoties en het bijhouden van symptomen en behandelingen.
  • Zorg voor je fysieke gezondheid: Eet gezond, beweeg regelmatig en volg de medische adviezen op om je lichamelijke gezondheid te ondersteunen.
  • Blijf positief: Positief denken kan een groot verschil maken. Probeer je te concentreren op de dingen die je nog wel kunt doen en op waar je dankbaar voor bent.
  • Vraag om hulp: Als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om hulp te vragen. Dit kan praktische hulp of emotionele steun zijn.

E: Enjoy - Genieten

Zorg ervoor dat je nog steeds tijd hebt voor activiteiten die je plezier en voldoening geven. Het is belangrijk om balans te vinden tussen verplichtingen en genietmomenten.

E: Empathise and Exercise - Medeleven en oefenen

In het boek ‘The definitive Guide for patients with PBC’ van prof. David EJ Jones OBE geeft de professor de E een betekenis die eerder bedoeld is voor de zorgverleners. (Empathise) Wij citeren hier de tekst uit het boek.
Deze stap was vooral bedoeld voor artsen en andere zorgverleners, maar is ook voor partners en familieleden. Het gaat om het begrijpen en zorgen voor hun patiënten en hun familieleden. Mijn ervaring (prof. D.Jones) is dat PBC-patiënten met vermoeidheid niet willen dat hun artsen meeleven of medelijden met hen hebben. Ze willen dat ze begrijpen en waarderen hoe vreselijk het kan zijn. Ze willen iemand die hen helpt ermee in het reine te komen en het zo goed mogelijk te stellen. Als u als arts niet denkt dat vermoeidheid een “reëel” probleem is, dan zult u niet in staat zijn effectief met uw patiënten te werken en zou u geen PBC-patiënten mogen behandelen.
In deze tweede editie van het boek voeg ik nog een "E" toe. Deze staat voor exercise (oefening). We weten al een tijdje dat déconditionering (een verlies aan ‘fysieke fitheid’ deel uitmaakt van perifere vermoeidheid bij PBC) en dat lichaamsbeweging een goede manier is om dit effect om te keren. In een klein onderzoek dat een aantal jaren geleden in Newcastle werd uitgevoerd, hadden we specifiek aangetoond dat lichaamsbeweging nuttig was bij het verminderen van vermoeidheid. Onlangs heeft een groter onderzoek uit Birmingham echter heel duidelijk aangetoond dat lichaamsbeweging de ernst van de vermoeidheid daadwerkelijk vermindert en de kwaliteit van leven verbetert.

De TRACE-strategie is vooral nuttig voor mensen die te maken hebben met chronische vermoeidheid. Het helpt hen bij het efficiënt beheren van hun energiereserves en het behouden van een goede kwaliteit van leven. Het is belangrijk om de TRACE-strategie (prof.David EJ Jones) aan te passen aan je persoonlijke behoeften en situatie, omdat vermoeidheid en energieniveaus van persoon tot persoon verschillen. Het kan ook nuttig zijn om samen te werken met een zorgverlener of therapeut om deze strategie effectief te implementeren.

 

Conclusie

Vermoeidheid is een veel voorkomende aandoening die miljoenen mensen dagelijks treft, maar leverpatiënten in het bijzonder. Er is geen pilletje dat dit probleem oplost, maar er zijn wel heel wat dingen die je kan doen om vat te krijgen op de vermoeidheid. Het omgaan met een chronische ziekte is een langdurig proces, en het is normaal om ups en downs te ervaren. Wees geduldig met jezelf en zoek professionele hulp als je worstelt met de emotionele aspecten van je ziekte. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en dat er bronnen en ondersteuning beschikbaar zijn om je te helpen bij het omgaan met je ziekte.