heb je vragen? Vergeet je arts niet.
Met deze pagina willen we jullie als leverpatiënten informeren over het belang van vaccinaties. We adviseren jullie om het thema vaccinatie zeker op te nemen met je arts. Sommige vaccinaties zijn eenmalig, andere dan weer periodiek. Ga je op reis, of moet je omwille van een andere reden een speciaal vaccin krijgen, lees dan ook onderaan deze pagina waarop je moet letten. Maar zoals altijd, spreek met je arts.
Ik heb een leverziekte, welke vaccins?
Voor patiënten met een ernstige leveraandoening zoals PBC; PSC en AIH is het aangewezen gevaccineerd te worden tegen hepatitis A en B, tegen een pneumokokken infectie en jaarlijks tegen de griep. Covid vaccinatie werd recentelijk toegevoegd aan dit lijstje.
Waarop letten bij andere vaccins!
Dit is in het bijzonder belangrijk voor patiënten met autoimmuun hepatitis (AIH) die een behandeling krijgen met hoge dosis cortisone, azathioprine of cellcept, of andere medicatie die de immuniteit onderdrukt (tacrolimus, cyclospirine). Voor patiënten met PBC en PSC die enkel met ursodeoxycholzuur (ursofalk, ursochol) worden behandeld is dit minder van toepassing omdat hier de immuniteit op zich niet wordt onderdrukt, tenzij patienten met PSC ook een inflammatoire darmziekte hebben die met een zogenaamde biological behandeld worden. Hier zal de voorschrijvende arts hier meestal wel voldoende aandacht voor hebben. Tevens is dit zeer belangrijk voor patiënte die een levertransplantatie moeten of hebben ondergaan.
Levend verzwakte vaccins
In levend verzwakte vaccins, bijvoorbeeld het gelekoortsvaccin of het mazelen-bof-rubellavaccin, is de ziektekiem nog levend maar in sterk verzwakte vorm aanwezig. Die verzwakte virussen veroorzaken bij de meeste mensen alleen een heel lichte infectie. Maar wie een verminderde afweer heeft, kan er wel ziek van worden. Voor hen zijn zulke vaccins bijna altijd af te raden.
Daarom is het aanbevolen om vaccinaties te bespreken met je (lever gespecialiseerde) arts voor je met immunosuppressieve medicatie start. Zo kan je toch nog veilig je vaccin krijgen om bijvoorbeeld naar een gelekoortsgebied te reizen of om immuniteit op te bouwen tegen mazelen, bof en rubella.
Niet-levende vaccins
Niet-levende vaccins zoals het griepvaccins kunnen geen infectie veroorzaken. Ze zijn ook veilig als je een verminderde afweer hebt, maar de vaccinatie werkt vaak minder goed dan bij mensen zonder immuunstoornissen.
Waar kan je terecht
https://www.uzgent.be/immunovac in UZ Gent
https://www.uzleuven.be/nl/reisvaccinaties-reisgeneesmiddelen-en-gezondheidsadvies in UZ Leuven
https://www.uza.be/infectieziekten-tropische-geneeskunde in UZ Antwerpen