Onze uitstap naar Gent op zondag 9 oktober 2022 was een voltreffer !

Op een zonovergoten zondagnamiddag konden wij samen genieten met onze vrienden van de vereniging PBC-PSC-AIH.

Martine, vrouw van Marc Van Nieuwenborgh organiseerde dit keer de wandeling in Gent.

Na onze samenkomst aan de muziekkiosk op de Kouter, waar we ook nog konden genieten van de bloemenmarkt, vertrokken we richting het François Laurentplein. Vandaar gingen we richting Reep. Bjorn, één van de deelnemers aan de wandeling, gaf ons uitleg over het opnieuw  openleggen van de Reep en uitleg over Portus Ganda (haven waar de Leie in de Schelde vloeit) en de bijhorende sluis. We passeerden het Bisdom en stapten verder via de Keizer Karelstraat. De Sint-Jacobskerk lag ook op onze route, het is de oudste romaanse kerk in België met een dubbele westertoren. Op de Vrijdagsmarkt staat het standbeeld van Jacob Van Artevelde met zijn uitgestrekte arm wijzend naar Engeland.

Via het graffitistraatje kwamen we uit aan het hotel waar we een welverdiende koffiepauze namen om ook zo verder te genieten van ons gezelschap. Na de pauze wandelden wij verder richting E. Braunplein met zicht op het Belfort.

Wist je dat het Belfort 95 meter hoog is, wij in ieder geval niet.

We stapten verder richting “Klein Turkije“ en kwamen uit op de  Korenmarkt, waar vroeger het graan  via de Leie of via de Schelde Gent binnenkwam en verhandeld werd.

Wij vervolgden onze weg via de Sint-Michielsbrug naar de “Korenlei “ waar het koren sinds de middeleeuwen werd verhandeld. De Sint-Michielsbrug, één van de creaties van architect Louis Cloquet, is een stenen boogbrug in het centrum van Gent die gebouwd werd in de periode 1905-1909; sinds 1983 is deze brug een beschermd monument. Eens de brug over namen we de trappen naar beneden richting Graslei en stapten we dicht langs de Leie. Er waren bootjes aan het varen, toeristen zaten langs de kade een glas te drinken en wij liepen er langs en genoten van het uitzicht en van het mooie weer. In de Jan Breydelstraat is het aangenaam vertoeven tussen de diverse kleine winkeltjes en restaurantjes. Het Gravensteen kennen we allemaal, het is de enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen die nog een vrijwel intact verdedigingssysteem heeft. De wandeling liep via het Patershol en de Hoogstraat langs het Stadhuis op zijn einde waarna we allen konden genieten van een drankje en een maaltijd.

Iedereen was blij om terug van de partij te zijn, het weer, het leuke gezelschap maakte het helemaal af.

We kijken al uit naar de volgende uitstap, jullie toch ook ?

Marc Van Nieuwenborgh