Covid en griep vaccin, ja of neen
Heel wat patiënten met een onderliggende aandoening zoals een chronische leverziekte stellen zich de vraag of vaccinaties tegen Covid en de griep nog noodzakelijk zijn aangezien de symptomen van Covid de laatste tijd erg mee lijken te vallen. Sommige mensen zijn bezorgd over mogelijke bijwerkingen van de COVID-19-vaccins, zoals koorts, vermoeidheid, of milde pijn op de injectieplaats. Het is belangrijk om te weten dat de meeste bijwerkingen mild en van korte duur zijn, terwijl de voordelen van vaccinatie op lange termijn opwegen tegen de risico's van ernstige COVID-19.
Hoewel wij de voorkeur geven aan een werkelijke ontmoeting met onze leden hebben we noodgedwongen gekozen voor een online vervanging. Datum: Zaterdag 27/2/21 met op het programma:
Hoe werkt de lever
In je lichaam zit een fabriekje dat zo'n 1,4 kg weegt en 24 uur per dag actief is. Dat is je lever: het zwaarste orgaan, die zowel functioneert als pakhuis, productiecentrum en verwerkingsbedrijf. Emma Bryce geeft een spoedcursus over de lever en hoe deze ons in leven houdt.
Je kan via instellingen de Nederlandstalige ondertitels selecteren.
Les door Emma Bryce, animatie door Andrew Zimbelman voor The Foreign Correspondents' Club.
Anatomie van de lever en de bloedvoorziening
Helaas in het Engels, maar echt wel een duidelijke uitleg omtrent de anatomie van de lever en de bloedsvoorziening. Deze video's zijn eigenlijk bedoeld voor studenten, maar toch pik je er zeker heel wat informatie op als leek.
Meer video's van dit soort vind je op http://armandoh.org/
Het European Reference Network Rare Liver (zeldzame leverziekten) heeft vanaf het begin de ontwikkelingen in Europa nauw gevolgd. Tijdens de bestuursvergadering van de ERN RARE LIVER hebben Martine Walmsley (oprichter van PSC SUPPORT UK) en José Willemse (directeur NLV) aan prof.dr. Ansgar Lohse (coördinator van de ERN RARE LIVER) gevraagd om zijn samenvatting op video te zetten, voor patiënten. Dit heeft hij gedaan met één nadeel: het is in het Engels. Alhoewel de meeste mensen prima een gesprek kunnen voeren in het Engels, kan het moeilijker zijn om de inhoud van deze video te begrijpen. Om deze reden werd prof.dr. Joost Drenth, hepatoloog in het Radboudumc en óók lid van het bestuur van de ERN RARE LIVER, gevraagd of hij wilde helpen met een Nederlandstalige versie. Hij heeft Romée Snijders, MDL-arts in opleiding in het Radboudumc, gevraagd de video in het Nederlands te vertalen. Zij heeft dit met veel plezier voor ons gedaan en geeft op heldere wijze een letterlijke vertaling van de video die door prof.dr. Lohse is ingesproken. Wij zijn haar zeer erkentelijk voor deze video en uiteraard veel dank aan prof.dr. Drenth voor de hulp.