Hoe kan iemand met een zeldzame ziekte toegevoegd worden voor een prioritaire vaccinatie?

Gepubliceerd op 12 april 2021 om 13:34

De afgelopen dagen is gebleken dat risicopatiënten uit de categorie zeldzame ziekten niet altijd automatisch herkend worden als risicopatiënten. In eerste instantie werd er voorgesteld dat de huisartsen deze informatie konden aanvullen via het Globaal Medisch Dossier. Technisch blijkt dit echter niet altijd mogelijk. Indien blijkt dat ook jij niet geregistreerd staat als risicopatiënt en je huisarts aangeeft je niet te kunnen registreren, dan zal je alsnog je specialist moeten inschakelen. Lees meer hierover in het volgende artikel dat gepubliceerd werd op de website van Domus Medica, de organisatie die de huisartsen vertegenwoordigd.

Hoe kan ik (de huisarts) iemand met een zeldzame ziekte toevoegen voor een prioritaire vaccinatie? (Antwoord bijgewerkt tot 15/04/2021)

  • Via het GMD van de huisarts of gegevens van ziekenfondsen kunnen patiënten met een ziekte niet altijd worden opgevolgd. Deze patiënten worden opgevolgd door specialisten en er is een systeem voorzien om deze patiënten te vaccineren in het ziekenhuis, waar ze behandeld worden.

  • Er is een lijst voorzien met ziekenhuizen die één of twee artsen voorzien om dit op te volgen. Patiënten kunnen eerst zelf al nakijken of ze op de lijst staan en daarna contact opnemen met de behandelende specialist, die kan dan het rijksregisternummer doorgeven aan de SPOC. De SPOC kan de patiënten toevoegen aan de vaccinatiecode databank als risicopersoon. (Bron: Leidraad TaskForce)

Bron: https://www.domusmedica.be/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.