Building an organ atlas, one cell at a time

Gepubliceerd op 22 april 2021 om 13:36

Het Instituut voor Permanente Vorming in de Wetenschappen (IPVW) maakt deel uit van de faculteit Wetenschappen (UGent). Zij nodigen ons uit voor hun eerstkomende online voordracht ‘The power of single-cell technology: building an organ atlas, one cell at a time’ op dinsdagavond 4 mei 2021, 19u.

In deze voordracht bespreekt prof. dr. Martin Guilliams de bijdrage van zijn onderzoeksteam aan het International Liver Human Cell Atlas Consortium, met als doel een single cell map van de menselijke lever op te stellen. Deze voordracht richt zich tot het brede publiek maar gaat daarnaast ook verder in detail in op de materie.

Gedetailleerde informatie over deze voordracht vindt u onderaan dit bericht en op de IPVW-website: https://www.ugent.be/we/en/services/ICES/courses/researchsciences2021/organatlas

De voordracht gaat door in het Engels zodat ook internationale medewerkers deze kunnen volgen. Je kan je eenvoudig registreren via https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/organatlas

Wat is een orgaan atlas?

Om de werking van onze lever in kaart te brengen tracht men de eigenschappen van de afzonderlijke cellen te beschrijven en zo stap voor stap een soort van leveratlas te creëren. het spreekt voor zich dat dit belangrijk baanbrekend onderzoek is voor toekomstige behandelingen.

Cellen in een menselijk lichaam dragen allemaal dezelfde genetische basisinformatie, maar verschillen sterk in de genen die ze tot expressie brengen. De genen die in een bepaalde cel tot expressie worden gebracht, bepalen de functies en eigenschappen van de cel. Kaarten van eencellige genexpressie door het hele lichaam kunnen ons helpen de functies van deze cellen en de factoren die hun activiteit beïnvloeden, te begrijpen. Dergelijke atlassen zijn gemaakt voor sommige dieren en individuele menselijke weefseltypen, maar een alomvattend landschap van eencellige genexpressie en celtypen voor mensen is niet beschreven.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.