Laat je vaccineren!

Gepubliceerd op 19 september 2023 om 13:34

Volgens de Hoge gezondheidsraad en ook de experten in de gezondheidszorg is het aanbevolen dat kwetsbare personen zich in het najaar opnieuw laten vaccineren. 

Heel wat patiënten met een onderliggende aandoening zoals een chronische leverziekte stellen zich de vraag of vaccinaties tegen Covid en de griep nog noodzakelijk zijn aangezien de symptomen van Covid de laatste tijd erg mee lijken te vallen. Sommige mensen zijn bezorgd over mogelijke bijwerkingen van de COVID-19-vaccins, zoals koorts, vermoeidheid, of milde pijn op de injectieplaats. Het is belangrijk om te weten dat de meeste bijwerkingen mild en van korte duur zijn, terwijl de voordelen van vaccinatie op lange termijn opwegen tegen de risico's van ernstige COVID-19.

Misschien ben jij bezorgd over de veiligheid van het vaccin in jouw specifieke situatie. Wij stelden deze vraag aan enkele leden van onze medische adviesraad en kregen volgend antwoord; Vaccinatie zowel voor griep als COVID is aangewezen bij patiënten met leverziekten en mensen met leverziekten onder immunosuppressiva. Dus in principe alle leden van mijnlever. (prof.dr. Jef Verbeek)
Er zijn natuurlijk wel uitzonderlijke medische redenen waarom bepaalde personen zich niet of onvolledig mogen laten vaccineren. Het betreft personen met een zeer hoog risico op ernstige (allergische) reacties op de inenting. Maak je je hierover zorgen? Bespreek dit dan even met je huisarts. 

Besluit: Wetende dat de vieze beestjes steeds van strategie veranderen en onze vaccinatie bescherming al na een paar maanden afneemt, is het belangrijk dat wij ons blijven vaccineren.

Waarom vaccineren tegen Covid en griep (influenza):

  1. Bescherming tegen ernstige ziekte: Griep en Covid kunnen ernstige complicaties veroorzaken, vooral bij oudere volwassenen, jonge kinderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Vaccinatie vermindert het risico op ernstige ziekte en ziekenhuisopname. 
  2. Vaccinatie redt levens: Jaarlijks sterven er heel wat oudere en zwakke mensen aan de griep. 
  3. Bescherming van kwetsbare bevolkingsgroepen: Een virus kan snel verspreiden, en door vaccinatie kunnen we de meest kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met chronische ziekten, beschermen.
  4. Voorkomen van verspreiding: Door jezelf te vaccineren, draag je bij aan het verminderen van de verspreiding van het virus naar anderen, waardoor de kans op een grootschalige griep of Covid uitbraak wordt verkleind.
  5. Verlichting van druk op de gezondheidszorg: Het voorkomen van griepgevallen vermindert de belasting van ziekenhuizen en gezondheidszorgstelsels, wat vooral belangrijk is tijdens het griepseizoen.

Het is belangrijk op te merken dat vaccinatie een van de meest effectieve manieren is om zowel griep als COVID-19 te bestrijden en de volksgezondheid te bevorderen. Het wordt sterk aanbevolen dat mensen zich laten vaccineren volgens de richtlijnen van de gezondheidsautoriteiten en hun medische professionals.

Waar kan ik mij laten vaccineren?

Je kan hiervoor bij je huisarts terecht voor zowel een covid- als een griepvaccin. Een tip: raadpleeg indien mogelijk eerst de website van jouw huisarts. Misschien wordt er een vaccinatiemoment ingepland met online inschrijving. Zo voorkom je lange wachttijden aan telefoon en heeft de jouw arts meer tijd om patiënten te behandelen.

Wanneer moet ik mij laten vaccineren?

Vanaf de tweede helft van september worden de vaccinaties opgestart. Waarschijnlijk stelt je arts (via website) enkele vaccinatiemomenten voor.

Meer info

https://www.laatjevaccineren.be/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.