actieve PBC/PSC/AIH studies UZ Leuven

Gepubliceerd op 18 september 2020 om 12:49

Professor dr. Frederik Nevens heeft ons een overzicht bezorgd van de actieve PBC/PSC/AIH gerelateerde studies van de dienst Hepatologie van het UZ Leuven. Het behoeft geen uitleg dat wij als patiënten er alle baat bij hebben dat de wetenschappers, specialisten en farmaceutische industrie onderzoek voeren naar behandelingen voor onze zeldzame ziekte. Deze studies kunnen echter enkel gevoerd worden als er ook patiënten zijn die zich melden om deel te nemen aan deze studies.

Wat is een klinische studie?

Een klinische studie is een vorm van wetenschappelijk onderzoek bedoeld om betere behandelingen, medische hulpmiddelen en geneesmiddelen voor ziektes te vinden, om bestaande behandelingen te verbeteren, om meer over een ziekte te weten te komen of om ziektes beter te kunnen opsporen. Typisch daarbij is dat dit gebeurt in samenwerking met patiënten of gezonde vrijwilligers. Het initiatief voor een klinische studie kan uitgaan van een academische instelling of een industriële opdrachtgever. Dat is meestal een farmaceutisch bedrijf.

Waarom deelnemen aan een klinische studie?

Vaak is het niet duidelijk welke behandeling de beste is voor een bepaalde ziekte. Om verschillende behandelingen te kunnen vergelijken, is het nodig gegevens van voldoende grote patiëntengroepen te verzamelen. Door deel te nemen, helpt u mee aan de vooruitgang van de geneeskunde, wat in het algemeen belang is van de maatschappij. De resultaten van de studie kunnen in de toekomst patiënten met een gelijkaardige aandoening helpen. Als patiënt kunt u zelf soms voordeel hebben bij een nieuwe behandeling, maar dat is niet altijd het geval. Op basis van alle informatie die u zult krijgen over de klinische studie kunt u vrij beslissen om al dan niet deel te nemen. Heeft U belangstelling voor één van onderstaande studies, neem dan contact op met:

prof. Dr. Frederik Nevens

frederik.nevens@uzleuven.be

tel: +32 16 34 42 99

Wil je meer weten over de aanpak van studies in het UZ Leuven, raadpleeg dan volgende brochure op de website van het UZ Leuven: http://www.uzleuven.be/brochure/700284

 

OPGELET: De studies werden uit dit bericht verwijderd en krijgen nu een eigen pagina op onze website

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.