Derde prik voor AIH patiënten

Gepubliceerd op 20 mei 2021 om 14:08

Uitnodiging voor derde prik coronavaccin

Kwetsbare patiënten krijgen vanaf 14 september een uitnodiging voor een extra dosis, ook wel de derde prik genoemd. Misschien is deze uitdrukking wat verwarrend voor patiënten die met een vaccin werden behandeld waarbij één prik voldoende was.

Voor alle duidelijkheid, het betreft een bijkomende prik omdat voor sommige kwetsbare patiënten de basis vaccinatie niet voldoende blijkt door hun verminderde immuniteit.

Het gaat om personen vanaf 12 jaar met verminderde immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of door een behandeling:

  • met aangeboren afweerstoornissen
  • die chronische nierdialyse krijgen
  • met ontstekingsziekten die medicatie nemen om het immuunsysteem te onderdrukken (bv. ziekte van Crohn, reumatoïde artritis, Auto Immuun Hepatitis,...). AIH patiënten worden vaak behandeld met deze medicatie en zullen dus ook een oproep krijgen voor deze extra prik.
  • die behandeld worden tegen kanker of die er afgelopen 3 jaar een behandeling voor kregen
  • stamcel - en orgaantransplant patiënten, ook vóór de ingreep
  • HIV-patiënten waarvan het aantal CD4-cellen lager ligt dan 200 per mm³ bloed

Voor het opstellen van de lijsten worden gegevens uit meerdere bronnen samengevoegd: uit het Kankerregister, de ziekenfondsen en de huisartsenlijsten van risicopatiënten.

U kunt zelf nakijken of u op de lijst van patiënten staat, via www.myhealthviewer.be of via https://www.mijngezondheid.belgie.be.

Wat als u niet op de lijst staat en toch een verhoogd risico loopt?

Neem contact op met uw huisarts. Deze kan u altijd toevoegen aan de lijst met risicopatiënten, ook na half september. Als u voor uw medische behandeling enkel gevolgd wordt via een specialist, kan deze contact nemen met de huisarts om u alsnog toe te voegen aan de lijst.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.