Leverpatiënten worden aangemoedigd om zich te laten vaccineren tegen COVID-19

Gepubliceerd op 1 januari 2021 om 13:11

Patiënten met zeldzame leveraandoeningen worden sterk aangemoedigd om zich tegen COVID-19 te laten vaccineren!

Dit omvat patiënten met gedecompenseerde leverziekte en een zeldzame leverziekte zoals PBC, PSC, AIH, vasculaire leverziekten, patiënten die wachten op levertransplantatie en patiënten na transplantatie.

De vaccins lijken veilig. Praat met uw zorgverlener als u zich zorgen maakt of twijfelt.

De Corona-pandemie heeft een enorme impact gehad op ons allemaal, inclusief patiënten, artsen, ander medisch personeel en de samenleving als geheel. Tot onze opluchting suggereren de meeste gegevens dat de risico's voor patiënten met zeldzame leverziekten om de infectie op te lopen, een ernstig verloop van de infectie te ondergaan of zelfs om te overlijden aan een infectie, niet bijzonder hoog zijn. Het lijkt in feite meer op het risico voor de algemene bevolking. Daarom heeft ERN RARE-LIVER er in het verleden bij patiënten en artsen op aangedrongen om de manier waarop ze met leverziekte omgaan, inclusief immunosuppressieve therapie, niet te veranderen. We herhalen deze verklaring met het oog op de huidige kennis. Er ontstaan ​​nu echter nieuwe vragen met betrekking tot de Covid-19-vaccins die op de markt zijn gekomen of binnenkort zullen komen.

 

https://rare-liver.eu/media/statement_lohse_coroimpf_ern.mp4

 

We willen net zo duidelijk zijn over onze beoordeling van de vaccins. Vanuit ons perspectief als artsen en als wetenschappers die voor patiënten met zeldzame leveraandoeningen zorgen: we hopen ten zeerste dat u uw kans zult grijpen om het vaccin te krijgen, volgens de uitrol van uw lokale vaccin! De beschikbaarheid van vaccins zal de komende maanden snel toenemen en biedt een realistische kans om de pandemie binnen dit jaar te beëindigen.

Hoewel de mRNA-technologie (in het Nederlands af en toe boodschapper-RNA genoemd) voor het ontwikkelen van vaccins nieuw is in menselijke vaccins, is er veel achtergrondkennis over deze technologie en ervaring met vaccins voor dieren heeft ons geleerd dat dit een elegante nieuwe technologie is die een snellere ontwikkeling en snellere productie van vaccins mogelijk maakt dan klassieke vaccins. De nadelen van deze vaccins zijn dat ze twee keer met een tussenpoos van drie tot vier weken moeten worden toegediend, en dat het transport ervan speciale koeling vereist. De bijwerkingen van deze vaccins lijken sterk op de voorbijgaande bijwerkingen die we zien bij de meeste andere vaccins, waaronder griep, en omvatten lokale reacties zoals pijn in de bovenarm gedurende een paar dagen en in sommige gevallen vermoeidheid, hoofdpijn, lichaamstemperatuur, en zelden kan zelfs koorts optreden, die één tot drie dagen aanhoudt. Zoals bij alle vaccins zijn er enkele gevallen van allergische reacties gemeld, maar deze zijn beperkt tot patiënten met een sterke allergische aanleg - wat iets heel anders is dan een auto-immuunziekte. Vaccinaties moeten echter onder de juiste medische supervisie worden gegeven, zoals gebruikelijk is.

Helaas zijn de vaccins nog niet getest en dus goedgekeurd voor kinderen. Daarom moet vaccinatie bij kinderen zorgvuldig worden afgewogen bij de behandelende kinderartsen op basis van het beperkte beschikbare bewijs. Gezien het zeer lage risico op SARS-CoV2-infectie bij kinderen, kan vaccinatie in veel gevallen veilig worden uitgesteld.

Belangrijk om op te merken is dat dit geen levende vaccins zijn, en dus ook veilig zijn voor patiënten met immunosuppressie. Bovendien zullen er andere vaccins komen, en nogmaals, we zijn er zeker van dat ze veilig en effectief zullen zijn wanneer ze algemeen worden goedgekeurd, zoals de virale vectorvaccins (bijv. Het Oxford-vaccin). Dit zijn ook geen levende vaccins en kunnen daarom worden toegepast op immuungecompromitteerde patiënten.

Tegelijkertijd willen we u eraan herinneren dat vaccins over het algemeen een zeer krachtig hulpmiddel zijn om ernstige infecties te voorkomen. Daarom moeten andere aanbevolen vaccinaties voor patiënten met chronische ziekten en / of immunosuppressie, zoals vaccinatie tegen influenza, pneumokokkenvaccins of gordelroosvaccins, tijdens de pandemie worden toegediend, net zoals ze tijdens normale tijden moeten worden toegediend. Praat met uw arts en bescherm uw gezondheid door gebruik te maken van deze belangrijke medische vooruitgang.

Beste wensen voor een gezond en gelukkig 2021,

Ansgar W. Lohse

Coördinator ERN RARE-LIVER

Hoogleraar geneeskunde

Voorzitter van de I. Afdeling Geneeskunde

(Gastro-enterologie, hepatologie, infectieziekten en tropische geneeskunde)

Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Duitsland

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.