Corona-virus in het land, wat betekent dit voor leverpatiënten?

Gepubliceerd op 11 april 2020 om 12:23

Net als alle andere mensen moeten we de noodzakelijke hygiënemaatregelen goed in acht nemen. De impact die de ziekte op jou als leverpatiënt kan hebben is afhankelijk van je gezondheidstoestand (Patienten die geen gevorderd leverlijden hebben, lopen niet meer risico dan andere personen). Bescherm uzelf tegen het corona-virus zoals u dat ook doet voor het griepvirus.

ALGEMENE HYGIËNEMAATREGELEN

Pas goede handhygiëne toe, was regelmatig je handen met water en zeep. Let erop, met je handen raak je vele dingen aan, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen. Let er dan op dat je niet met je handen over je gelaat wrijft. Het zou je verbazen hoe vaak we onze mond en neus aanraken. Dus niet enkel na de grote boodschap, maar ook na het boodschappen doen steeds de handen wassen.

Begroet mensen niet met een kus of handdruk. De ellebooggroet was ondertussen een even welgemeende groet geworden maar is nu ook niet meer geschikt. Social distancing is nu de boodschap. Dus afstand houden is de boodschap.

Hoest of nies in je elleboog of bedek je neus en mond bij hoesten of niezen met een wegwerpzakdoekje en gooi het meteen daarna in een afgesloten vuilnisbak. Gebruik ook een wegwerpzakdoekje wanneer je je neus snuit. Was daarna je handen met water en zeep.

Vermijd nauw contact met iedereen die koorts heeft en hoest.

Risico op contact met virus infecties vermijden

    • niet reizen naar risico gebieden

    • niet op bezoek gaan bij mensen die recent (< 2 weken geleden) in gebieden zijn geweest waar het virus is vastgesteld,

    • niet op bezoek gaan bij mensen met klachten van koorts, hoesten en kortademigheid,

    • Bezoek aan evenementen waar veel mensen zijn zoals concerten of beurzen vermijden.

Ik voel me grieperig, wat nu?

Aarzel niet je arts telefonisch te raadplegen bij volgende symptomen: koorts (>38°), hoesten, kortademigheid tot ademhalingsproblemen. Blijf thuis wanneer je ziek bent.

Bronnen:

https://www.kuleuven.be/coronavirus

https://www.info-coronavirus.be/nl/

https://www.leverpatientenvereniging.nl/nieuws/bij-vragen-over-corona-virus

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.