Mensen met een auto-immuun ziekte van de lever komen makkelijk terecht in een isolement doordat anderen niet meteen kunnen zien dat wij ziek zijn. Vaak kunnen we niet meer goed functioneren op het werk door de vermoeidheid, gebrek aan concentratie, jeuk of andere klachten. En als we het dan toch eens met onze collega's of omgeving hebben over onze lever, dan zijn we al onmiddellijk geneigd om te vermelden dat we geen drankprobleem hebben. Op deze manier verliezen we onze zelfzekerheid en voelen we ons al snel geïsoleerd. Daarom stellen we 'contacten leggen tussen lotgenoten' als een kerndoelstelling van onze vereniging. We organiseren bijeenkomsten om patiënten met een auto-immuun ziekte van de lever en hun partners, en/of andere gezinsleden samen te brengen. Tijdens zo een bijeenkomst worden ervaringen gedeeld en wordt er ook vaak gewerkt rond bepaalde thema's die gerelateerd zijn aan de ziekte. Bovendien faciliteren we via Facebook groepen ook omgevingen om lotgenoten dichter bij elkaar te brengen. Wens je graag lid te worden van onze vereniging stuur dan een mailtje naar info@mijnlever.be of meld je aan via het inschrijfformulier.

 


Orgaandonatie na overlijden

Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. Als u sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen uw organen, weefsels en cellen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat u daar nu al over nadenkt en u registreert als donor.

Maak het makkelijker voor je dierbaren die achterblijven, en zorg ervoor dat uw wil zeker gerespecteerd wordt door een wilsverklaring te registreren: de 'verklaring donatie menselijk lichaamsmateriaal'. Lees hier meer


Primaire Biliaire Cholangitis

PBC stond in het verleden voor Primaire Biliaire Cirrose. Maar gelukkig wordt tegenwoordig de ziekte reeds gediagnostiseerd voordat de cirrose zijn intrede heeft gemaakt. Vandaar werd de naam gewijzigd naar Primaire Biliaire Cholangitis. Het betreft een zeldzame progressieve ziekte. Lees meer...

Primaire Scleroserende Cholangitis

PSC staat voor Primaire Scleroserende Cholangitis en is een progressieve aandoening waarbij een chronische ontsteking van de grote galwegen binnen en buiten de lever littekenvorming veroorzaakt. Lees meer...

Auto Immuun Hepatitis

AIH is een auto-immuunziekte die leverontsteking veroorzaakt. (Hepatitis=lever ontsteking). Het is een Chronische ziekte wat zoveel betekent als een langdurige ziekte die regelmatig weer de kop op steekt. Deze ziekte is NIET besmettelijk zoals de naam doet vermoeden. Lees meer...


Actuele nieuwsberichten

Onze vereniging nu ook te volgen op Instagram

Instagram geeft ons een uitgelezen mogelijkheid om de waarden waar onze vereniging voor staat, uit te dragen. Dit vooral visueel: met video’s en foto’s. De inzet van Instagram past binnen een inhoudelijke aanpak: relevant, waardevol en interactief zijn. Ze zorgt voor een aantrekkelijke aanwezigheid en zichtbaarheid. Zo vinden doelgroepen ons aansprekend.

Lees meer »

Rare Disease Day 2021

28 februari 2021: Meer dan 500.000 Belgen, 30 miljoen Europeanen, hebben heel wat gemeenschappelijk. Als patiënten met een zeldzame ziekte ondervinden wij vaak dezelfde problemen. Onze Diagnoses verlopen heel traag, wij vinden moeilijk of weinig informatie over onze ziekte en wij worden zelden begrepen door onze omgeving, maar ook door de reguliere zorg.

Lees meer »

Onze eerste webinar op 27 feb 2021

Een live symposium bijwonen is voor het ogenblik niet meer mogelijk door de corona tijden. Daarom organiseert onze patiëntenvereniging een Webinar op zaterdag 27 februari 2021 met Prof. dr. F. Nevens, waarop jullie van harte uitgenodigd worden.

Lees meer »

Covid-19 vaccinatieplanning voor leverpatiënten

Wij ontvingen al meermaals de vraag van onze leden of patiënten met een auto-immuunaandoening van de lever in aanmerking komen om eerder gevaccineerd te worden. Wij gingen alvast raad vragen bij prof. Pierre Van Damme van het Vaccinatie Trial Team & Infectieziektenepidemioloog. Het is onmogelijk om voor alle mogelijke ziekten en eventuele combinaties van verschillende ziekten een sluitende lijst te maken om te bepalen wie in aanmerking komt om eerder het vaccin te ontvangen. Er werd beslist om de ELZ, de eerste lijnzorg, dus je huisarts, hier autonoom over te laten beslissen.

Lees meer »

actieve PBC/PSC/AIH studies UZ Leuven

Professor dr. Frederik Nevens heeft ons een overzicht bezorgd van de actieve PBC/PSC/AIH gerelateerde studies van de dienst Hepatologie van het UZ Leuven. Het behoeft geen uitleg dat wij als patiënten er alle baat bij hebben dat de wetenschappers, specialisten en farmaceutische industrie onderzoek voeren naar behandelingen voor onze zeldzame ziekte. Deze studies kunnen echter enkel gevoerd worden als er ook patiënten zijn die zich melden om deel te nemen aan deze studies.

Lees meer »

Internationale PBC-dag 2020

De internationale PBC-dag verzorgt door de www.pbcfoundation.org.uk/ staat voor de deur en we verheugen ons dat we het een en het ander met jullie kunnen delen. Ten eerste presenteren we hier het ‘International PBC Day’ logo zodat je het ook kan delen op sociale media. Verder willen we jullie informeren over de verschillende webinars waaraan je gratis kan deelnemen. We beginnen in Australië en eindigen dan aan de westkust van de VS. De webinars zijn allemaal live, met een presentatie en vervolgens een Q & A-sessie, die iets minder dan een uur duurt.

Lees meer »

Zorg voor patiënten met leverziekte tijdens de COVID-19 pandemie

De European Association for the Study of the Liver (EASL) en de European Society of Clinical Microbiology en Infectious Diseases (ESCMID) heeft een document gepubliceerd over de 'Zorg voor patiënten met leverziekte tijdens de COVID-19-pandemie om zorgverleners te helpen bij het opnieuw toewijzen van middelen om de zorg voor mensen met te beheren leverziekte en degenen die levertransplantaties hebben gehad. De wereld leert nog steeds over de impact van SARS CoV-2 (het virus dat COVID-19 veroorzaakt) op leveraandoeningen, en totdat we aanwijzingen hebben om beslissingen te nemen over zorg is dit deskundig oordeel belangrijk. Dit document is een samenvatting van de leidraad in de EASL-ESCMID en is bedoeld om gelezen te worden samen met lokale en nationale richtlijnen over COVID-19.

Lees meer »

Enquête: Auto-immuun leverziekten en het COVID 19 virus

Onlangs is onze vereniging aangesloten met het European Reference Network Rare Liver. In opdracht van deze instelling is al sinds de opkomst van dit virus wetenschappelijk onderzoek gedaan om de vele vragen te kunnen beantwoorden. Inmiddels zijn vele wetenschappelijke vragen beantwoord, maar staan er ook nog vragen open. Om die te kunnen beantwoorden is uw hulp nodig. Hiervoor is een vragenlijst opgesteld die in een aantal Europese landen wordt uitgezet. Door het invullen van deze anonieme vragenlijst helpt u mee om een antwoord te krijgen op de vragen die nog openstaan.Ook transplantatiepatiënten die een auto-immuun leverziekten hebben (gehad) zijn welkom!We hopen weer uw deelname te mogen rekenen! Duur is ongeveer 10 – 15 minuten. De resultaten zullen uiteindelijk in wetenschappelijke publicaties worden opgenomen en wij zullen deze ook verder publiceren.

Lees meer »

Je vindt ons ook op ...

Op Facebook hebben we ook een pagina. Deze pagina is toegankelijk voor iedereen en bevat nuttige informatie over onze vereniging. Door deze pagina te liken blijf je op de hoogte.

De Facebook groep PBC-PSC-AIH is een besloten groep, iedereen met een FB account kan deze groep bezoeken. Let wel, alle berichten staan er open voor het publiek.

De PBC Facebook groep is een besloten groep. Door op het FB logo te klikken bereik je de groep. Je kan het lidmaatschap aldaar aanvragen.

De PSC Facebook groep is een besloten groep. Door op het FB logo te klikken bereik je de groep. Je kan het lidmaatschap aldaar aanvragen.

De AIH Facebook groep is een besloten groep. Door op het FB logo te klikken bereik je de groep. Je kan het lidmaatschap aldaar aanvragen.

Je kan ons volgen op Instagram. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwigheden op onze website.


Gesponsord door


Disclaimer

Een bezoek aan deze site kan in geen geval een medisch consult vervangen. Alle informatie die u op onze website kunt lezen, is bedoeld om de ziekten die het onderwerp zijn van onze vereniging beter te begrijpen. In elk geval mag al deze informatie er niet toe leiden dat u zelfstandig een strategie voor uw gezondheid uitzet. Al dan niet gediagnosticeerd met een ziekte die onderwerp is van onze vereniging, en zelfs als de informatie beschreven op deze site met u symptomen lijkt overeen te komen, moet u absoluut uw arts raadplegen voordat u een beslissing neemt over uw gezondheid. Hij of zij is de enige die uw medisch dossier voldoende kent om u te behandelen of door te verwijzen.