Mensen met een auto-immuun ziekte van de lever komen makkelijk terecht in een isolement doordat anderen niet meteen kunnen zien dat wij ziek zijn. Vaak kunnen we niet meer goed functioneren op het werk door de vermoeidheid, gebrek aan concentratie, jeuk of andere klachten. En als we het dan toch eens met onze collega's of omgeving hebben over onze lever, dan zijn we al onmiddellijk geneigd om te vermelden dat we geen drankprobleem hebben. Op deze manier verliezen we onze zelfzekerheid en voelen we ons al snel geïsoleerd. Daarom stellen we 'contacten leggen tussen lotgenoten' als een kerndoelstelling van onze vereniging. We organiseren bijeenkomsten om patiënten met een auto-immuun ziekte van de lever en hun partners, en/of andere gezinsleden samen te brengen. Tijdens zo een bijeenkomst worden ervaringen gedeeld en wordt er ook vaak gewerkt rond bepaalde thema's die gerelateerd zijn aan de ziekte. Bovendien faciliteren we via Facebook groepen ook omgevingen om lotgenoten dichter bij elkaar te brengen. Wens je graag lid te worden van onze vereniging stuur dan een mailtje naar info@mijnlever.be of meld je aan via het inschrijfformulier.

 


Orgaandonatie na overlijden

Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. Als u sterft door hersen- of hartfalen, dan kunnen uw organen, weefsels en cellen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat u daar nu al over nadenkt en u registreert als donor.

Maak het makkelijker voor je dierbaren die achterblijven, en zorg ervoor dat uw wil zeker gerespecteerd wordt door een wilsverklaring te registreren: de 'verklaring donatie menselijk lichaamsmateriaal'. Lees hier meer


Primaire Biliaire Cholangitis

PBC stond in het verleden voor Primaire Biliaire Cirrose. Maar gelukkig wordt tegenwoordig de ziekte reeds gediagnostiseerd voordat de cirrose zijn intrede heeft gemaakt. Vandaar werd de naam gewijzigd naar Primaire Biliaire Cholangitis. Het betreft een zeldzame progressieve ziekte. Lees meer...

Primaire Scleroserende Cholangitis

PSC staat voor Primaire Scleroserende Cholangitis en is een progressieve aandoening waarbij een chronische ontsteking van de grote galwegen binnen en buiten de lever littekenvorming veroorzaakt. Lees meer...

Auto Immuun Hepatitis

AIH is een auto-immuunziekte die leverontsteking veroorzaakt. (Hepatitis=lever ontsteking). Het is een Chronische ziekte wat zoveel betekent als een langdurige ziekte die regelmatig weer de kop op steekt. Deze ziekte is NIET besmettelijk zoals de naam doet vermoeden. Lees meer...


Actuele nieuwsberichten

Wandeling-Gent

Behalve voor je lichaam is wandelen ook goed voor je geest. Het zorgt voor ontspanning en dat heeft ook weer positieve gevolgen voor je lichaam. Door ontspanning en bijvoorbeeld een betere nachtrust, voel je je ook lichamelijk beter.

Lees meer »

Wandeling Oostende zondag 27 maart 22

Na onze succesvolle wandeling in Bokrijk werd het meteen duidelijk dat zo een activiteit een schot in de roos was voor lotgenoten. We willen dit initiatief dan ook regelmatig herhalen en dit steeds in een andere provincie. Een rustige wandeling stelt jou in de gelegenheid om fijne gesprekken aan te knopen met lotgenoten die jou helemaal begrijpen. Laat deze kans zeker niet liggen.

Lees meer »

Boosterprik voor patiënten met immuniteitsproblemen

Patiënten met een verminderde immuniteit worden de komende weken terug uitgenodigd voor een boosterprik. Deze is nodig zodat ze beter beschermd worden tegen een ernstig ziekteverloop, hospitalisatie of zelfs overlijden door COVID-19. Het gaat om personen vanaf 12 jaar, die verminderde immuniteit hebben door hun ziekte of door hun behandeling. 

Lees meer »

Derde prik voor AIH patiënten

Kwetsbare patiënten krijgen vanaf 14 september een uitnodiging voor een extra dosis, ook wel de derde prik genoemd. Misschien is deze uitdrukking wat verwarrend voor patiënten die met een vaccin werden behandeld waarbij één prik voldoende was.

Lees meer »

Enquête FB gebruikers mei 21

Als patiëntenvereniging vinden wij onze beide Facebook groepen heel belangrijk. Van de leden van deze groepen wilden we graag vernemen wat deze groepen voor hun betekenen en hoe we beide groepen in de toekomst nog meer op maat van de verwachtingen kunnen bijstellen wat inhoud en moderatie betreft. Aan de hand van de antwoorden op een enquête kregen we meteen een goed beeld van de huidige gebruikservaringen van de deelnemende leden.

Lees meer »

Rare2030 Foresight in Rare Disease Policy

“De gezondheid van 30 miljoen mensen in Europa die met een zeldzame ziekte leven, mag niet aan geluk of toeval worden overgelaten. Rare 2030 bereidt met vooruitziende blik een betere toekomst voor voor mensen met een zeldzame ziekte in Europa. "

Lees meer »

Building an organ atlas, one cell at a time

Het Instituut voor Permanente Vorming in de Wetenschappen (IPVW) maakt deel uit van de faculteit Wetenschappen (UGent). Zij nodigen ons uit voor hun eerstkomende online voordracht ‘The power of single-cell technology: building an organ atlas, one cell at a time’ op dinsdagavond 4 mei 2021, 19u.

Lees meer »

Hoe kan iemand met een zeldzame ziekte toegevoegd worden voor een prioritaire vaccinatie?

De afgelopen dagen is gebleken dat risicopatiënten uit de categorie zeldzame ziekten niet altijd automatisch herkend worden als risicopatiënten. In eerste instantie werd er voorgesteld dat de huisartsen deze informatie konden aanvullen via het Globaal Medisch Dossier. Technisch blijkt dit echter niet altijd mogelijk. Indien blijkt dat ook jij niet geregistreerd staat als risicopatiënt en je huisarts aangeeft je niet te kunnen registreren, dan zal je alsnog je specialist moeten inschakelen. Lees meer hierover in het volgende artikel dat gepubliceerd werd op de website van Domus Medica, de organisatie die de huisartsen vertegenwoordigd.

Lees meer »

Ben ik een risicopatiënt?

In het kader van de Covid-19 vaccinatie strategie zullen patiënten met een onderliggende aandoening en daardoor een verhoogd risico hebben bij een Covid-19 infectie, vanaf midden april opgeroepen worden voor een vaccinatie. Hiervoor werd een prioritaire lijst opgesteld op basis van de gegevens van de mutualiteiten. Lees meer hierover in een eerder bericht.

Lees meer »

Je vindt ons ook op ...

Op Facebook hebben we ook een pagina. Deze pagina is toegankelijk voor iedereen en bevat nuttige informatie over onze vereniging. Door deze pagina te liken blijf je op de hoogte.

De Facebook groep PBC-PSC-AIH is een besloten groep, iedereen met een FB account kan deze groep bezoeken. Let wel, alle berichten staan er open voor het publiek.

De PBC Facebook groep is een besloten groep. Door op het FB logo te klikken bereik je de groep. Je kan het lidmaatschap aldaar aanvragen.

De PSC Facebook groep is een besloten groep. Door op het FB logo te klikken bereik je de groep. Je kan het lidmaatschap aldaar aanvragen.

De AIH Facebook groep is een besloten groep. Door op het FB logo te klikken bereik je de groep. Je kan het lidmaatschap aldaar aanvragen.

Je kan ons volgen op Instagram. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwigheden op onze website.


Gesponsord door


Disclaimer

Een bezoek aan deze site kan in geen geval een medisch consult vervangen. Alle informatie die u op onze website kunt lezen, is bedoeld om de ziekten die het onderwerp zijn van onze vereniging beter te begrijpen. In elk geval mag al deze informatie er niet toe leiden dat u zelfstandig een strategie voor uw gezondheid uitzet. Al dan niet gediagnosticeerd met een ziekte die onderwerp is van onze vereniging, en zelfs als de informatie beschreven op deze site met u symptomen lijkt overeen te komen, moet u absoluut uw arts raadplegen voordat u een beslissing neemt over uw gezondheid. Hij of zij is de enige die uw medisch dossier voldoende kent om u te behandelen of door te verwijzen.